Abeba Birhane – om varför etisk AI är en fråga för hela samhället

Skattebesked, bostadslån och socialbidrag – allt fler samhällstjänster bygger in maskininlärning och AI i sina beslut. Men vad händer när systemen fattar beslut på data som är felaktig och förstärker fördomar? Forskaren Abeba Birhane talar om etiska utmaningar med AI på Internetdagarna 2023.

Abeba Birhane är en framstående etiopisk forskare i kognitiv beteendevetenskap och datavetenskap. Hon arbetar vid University College i Dublin och rör sig i den viktiga skärningspunkten mellan människa, samhälle och teknik. Hennes mest uppmärksammade arbete handlar om algoritmisk bias. Det är när fördomar byggs in i själva koden som är grunden för de beslut, rekommendationer och analyser som ett datorsystem gör. Fördomarna finns både hos utvecklaren själv och i det stora antalet data som systemet drar sina slutsatser från.

Porträtt av forskaren och huvudtalaren Abeba Birhane mot en blå bakgrund.

2019 vann Abeba Birhane pris för bästa artikel med "Algorithmic Injustices: Towards a Relational Ethics". I den visade Abeba Birhane, tillsammans med maskininlärningsforskaren Vinay Prabhu, att stora mängder bilddata som används i populära AI-verktyg innehåller rasistiska och kvinnofientliga benämningar.

2020 publicerade Abeba Birhane även sin doktorsavhandling "Automating Ambiguity: Challenges and Pitfalls of Artificial Intelligence". Där pekar hon på risken att mycket går förlorat när vi ska "översätta" en komplex verklighet så att maskininlärningsverktyg och AI-system kan förstå den. Till exempel att de inte har kapacitet att ta hänsyn till faktorer som sociala strukturer och förtryck.

Var med på Internetdagarna och lär dig mer om varför etisk AI är en fråga för hela samhället. Och få en inblick i riskerna med automatisering och orättvisa algoritmer.

Två kvinnor som kollar på TikTok på mobilen

Få koll på din digitala samtid!

Internetdagarna är konferensen som ger dig koll på den senaste utvecklingen och trenderna inom samhälle och teknik. Ta del av fördjupande kunskap, härlig gemenskap med andra deltagare, och insikter från världsledande huvudtalare. Köp din biljett redan idag!

Följ Internetdagarna i sociala medier