Maria Ressa – Nobelpristagare

Sociala medier har ändrat förutsättningarna för oberoende journalistik. Vad får det för konsekvenser i ett samhälle där demokratin är hotad? Journalisten Maria Ressa tar i år emot Nobels fredspris för sin kamp för yttrandefrihet.

Maria Ressa är journalist, författare och medgrundare av webbtidningen Rappler. Under sina år som journalist i Filippinerna har hon fått utstå mängder av anklagelser och hot från Dutertes regim.

Rappler är en av få medier i Filippinerna som fortfarande bedriver oberoende journalistik och de ligger bland annat bakom avslöjanden om desinformationskampanjer stödda av staten och betalda nättroll.

Maria Ressa har riktat stark kritik mot techjättar och hur de möjliggör spridning av desinformation. På senare tid har hon varit med och grundat styrelsen "The Real Facebook Oversight Board" som ska utmana Facebooks egen funktion för moderering av informationsflöden. Gruppen består av 25 stycken akademiker, journalister och aktivister som arbetar för flöden fria från desinformation.

Innan Maria Ressa startade Rappler arbetade hon med frågor om terrorism i Sydostasien, hon öppnade även upp och drev CNN:s kontor i Manila och Jakarta.

Ditt biljettköp steg-för-steg:

Börja med att hitta ett temaspår per dag som du vill gå på.

Välj biljettyp; måndag, tisdag eller båda dagarna. 800 kr per dag exkl. moms.

Fyll i dina uppgifter och välj ditt temaspår.

Fullfölj ditt köp i kassan.

Grattis du har säkrat din biljett till Internetdagarna 2021!

Du kanske också gillar:

Ord och mod – temaspår på Internetdagarna 2021. Tangentbord med hjärtan.
Måndag 22 november

Ord och mod: samtal om näthat – dag 1

Helle Klein är journalist, präst och debattör, Jeanette Gustafsdotter är medierättsjurist och generalsekreterare på Sveriges muséer. Tillsammans gör de podden Ord och mod där de pratar näthat, hur det hotar demokratin och hur man kan motverka det.

Två kvinnor som kollar på TikTok på mobilen
Måndag 22 november

Sociala medier: nya regler och vägar till effekt

En dag fullspäckad av diskussioner, tips och best practice om hur du anpassar dig till sociala mediers konstanta utveckling. I år får du lära dig mer om hur du tampas med nya regler och förutsättningar för att bäst skapa effekt.

Kvinna som står framför en skärm med arga emojier.
Tisdag 23 november

Moderera mera: ta kontroll över dina kanaler

Hur funkar communitybyggande moderering och hur kan det hjälpa dig i arbetet mot desinformation och konspirationsteorier online? I denna workshop tillsammans med #jagärhär lär du dig hur du kan ta kontrollen över ditt varumärke när du eller din organisation utsätts för negativ uppmärksamhet.

Tre personer som sitter och med bärbar dator utomhus

Vad väntar du på?

På Internetdagarna 2021 kan du välja att fördjupa dig inom om allt från AI i offentlig sektor, till sociala medier och hur du påverkar digitala beteenden. Oavsett vad du är intresserad av kan vi lova dig två dagar av inspiration, nätverkande och unika insikter från branschledande experter. Bara 800 kronor exkl. moms per dag. Kom och bredda ditt digitala perspektiv med oss!