Abbie Richards – desinformationsexpert

Abbie Richards är desinformationsexpert och specialiserar sig på information som sprids på Tiktok. På Internetdagarna 2022 gav hon en spännande inblick i flödet och pratade om varför falsk information sprids så snabbt på Tiktok – och hur vi kan bemöta det.

Keynotetalaren Abbie Richards sitter i en soffa framför gröna växter

Tiktok är ett nav av information. Plattformen har haft en snabb tillväxt och idag styr dess algoritmer över innehåll till miljontals användare över hela världen. Det som lyfts fram i flödet är baserat på vad användare reagerar mest på snarare än vad det är för typ av innehåll. Många användare på Tiktok är unga och i takt med att plattformen har växt har allt fler kritiska röster höjts. Hur ska användare kunna navigera i flödet? Hur kan vi undvika skadligt innehåll och hur ska vi kunna förstå vad som är sant eller falskt?

Abbie Richards är tiktokare och undersöker desinformation som sprids på Tiktok. Med hjälp av fakta och mycket humor utbildar hon hundratusentals följare i komplexa frågor som konspirationsteorier och extremism. I november talar hon på Internetdagarna 2022. Hon kommer att prata om vad som sprids på Tiktok och vilken roll plattformen spelar i spridningen och hanteringen av falsk information.

Följ Internetdagarna i sociala medier

– Jag kommer att prata om varför innehåll som till exempel konspirationsteorier får sådan bra spridning. Men också om hur Tiktok kan arbeta mot den här utvecklingen och vad vi själva kan göra för förändringar för att bemöta falsk information som kommer i vår väg, säger Abbie Richards.

Missinformation är ett mänskligt och systematiskt problem

Den falska informationen som sprids i våra flöden består både av desinformation och missinformation. Desinformation är lögner som sprids med intentionen att påverka människor och styra opinioner. Det är ofta en del av en organiserad kampanj eller verksamhet. Missinformation är när sändaren sprider lögner utan veta om det själv. Det är något som vi alla riskerar att göra om vi inte är uppmärksamma på vad det är vi faktiskt delar.

Det är fullt mänskligt att råka dela vidare falsk information som vi stöter på i våra flöden.

Abbie Richards, desinformationsexpert

Ett exempel är när vi stöter på information som rör aktuella ämnen eller som rör upp känslor. Då tenderar vi att vara extra snabba på att dela det vidare. Om informationen dessutom bekräftar känslor vi redan har eller om det kommer från en vän ifrågasätter vi sällan innehållet. Abbie Richards menar att det är fullt mänskligt att råka dela vidare falsk information som vi stöter på i våra flöden. Och att vi inte ska hålla användare ansvariga för det.

– Det är viktigt att förstå att missinformation är ett fundamentalt mänskligt och systematiskt problem som inte kan lösas med enkla metoder. Vi alla har blivit utsatta för missinformation. Men jag hoppas att den som tittar på min presentation kommer att känna sig inspirerad till att fundera på hur långsiktiga lösningar på informationskrisen kan se ut, säger Abbie Richards.

Det behövs en flerarmad metod för att hantera spridningen av falsk information

Men om det inte är användare som bär ansvaret för att faktakolla informationen som sprids i deras sociala medier, vilka är det då? Abbie Richards menar att alla försök till att låta en specifik grupp ansvara för faktakoll är dömda att misslyckas. Hon belyser istället vikten av att utveckla en infrastruktur som gör det lättare att stå emot falsk information.

– Vi behöver en flerarmad metod som fokuserar på att bygga förtroende mellan medborgare, regeringar, media och digitala plattformar. För i slutändan spelar det ingen roll vem som faktakollar information. Om folk vill tro på något så brukar de göra det, säger Abbie Richards.

Det vi måste börja med allra först är också att försäkra oss om att handeln av lögner inte förblir lönsam.

Abbie Richards, desinformationsexpert

Om Abbie Richards

Abbie Richards är Tiktokare, desinformationsexpert och har en bakgrund som komiker. Hon undersöker desinformation som sprids på Tiktok och utbildar sina följare genom videos fyllda med fakta och humor.

Abbie Richards blev uppmärksammad världen över när hon publicerade sin konspirationsmodell 2021. Den delar upp och sorterar konspirationer och konspirationsteorier i olika nivåer. Och den mäter den potentiella skadan som informationen kan orsaka allmänheten.

Abbie Richards har även varit med och grundat Ecotok. Ett kollektiv av studenter, aktivister och forskare som arbetar med att utbilda och engagera Tiktok-användare i frågor om klimatet.

Fler huvudtalare

Cathryn Posey – mångfaldsförespråkare

Med mycket hjärta och skärpa pratar Cathryn Posey om att skapa en mer inkluderande teknikbransch. 

Porträtt av Amy Webb

Amy Webb

Som en av världens mest framstående teknologiska futurologer, och grundare av analysföretaget Future Today Institute, blickar Amy Webb alltid framåt. I år återvänder hon till Internetdagarna!

Cory Doctorow – integritetsaktivist

En handfull globala storföretag styr plattformar där vi umgås, tar del av nyheter och där vår världsbild formas. Vad händer om företagens intressen inte sammanfaller med samhälleliga eller mänskliga behov? På Internetdagarna 2023 lyfter aktivisten Cory Doctorow maktobalansen mellan nätjättarna och användarna.