.FILE 2G 3G 4G 5G
11:15-12:15
tisdag 21 november 11:15-12:15

Digital demokrati – inkludering och delaktighet

Digital delaktighet

Vad är en “bra digitalisering” och vilka är det som bestämmer om den är bra eller dålig? Välkommen till ett fokuspass där vi vänder och vrider på hur digitaliseringen kan främja demokratin. Forskaren Katarina L Gidlund inleder passet med att prata om etik i den digitala utvecklingen. Hon pratar om vilka det är som gör digitalisering och vilka värden de skriver in i de digitala lösningarna. Hon pratar också om vilka konsekvenser det kan få. Katarinas dragning följs upp av ett panelsamtal om hur digitaliseringen kan och bör skapa kollektiv nytta. Medverkande är: Katarina L Gidlund, Tomas Lindroth och Elin Wihlborg.

Talare

Johanna Koljonen

Moderator: Johanna Koljonen, Författare och programledare

Johanna Koljonen är medieanalytiker, författare och upplevelsedesigner med bakgrund i radio och TV. Hon föreläser internationellt om film- och TV-branschens framtid på basen av den årliga Nostradamus-rapporten hon skriver för Nordic Film Market samt om narrativ deltagardesign för VR, teater och lajv.

Katarina L Gidlund

Katarina L Gidlund, Professor i informatik och forskningsledare för Forum för digitalisering (FODI) vid Mittuniversitetet

Katarina L Gidlund är professor i informatik och forskningsledare för Forum för digitalisering (FODI) vid Mittuniversitetet. Katarina har också olika positioner nationellt och internationellt inom det forskningsfält som handlar om digitalisering inom offentlig sektor såsom ledamot i SIDA:s och Myndigheten för tillgängliga mediers (MTM) vetenskapliga råd samt i det av Världsbanken nystartade The Global Influencer Panel.

Tomas Lindroth

Tomas Lindroth, Lektor på Swedish Center for Digital Innovation vid Göteborgs universitet

Tomas Lindroth är lektor vid Göteborgs universitet och en del av SCDI, Swedish Center for Digital Innovation. Han är medgrundare till Forskningskonsortiet Digital Förvaltning och avdelningschef för Avdelningen för Informatik vid Göteborgs universitet. Det är Sveriges främsta forsknings- och utbildningsmiljö kring samhällets digitalisering.

Elin Wihlborg

Elin Wihlborg, Professor i Statsvetenskap vid Linköpings universitet

Elin Wihlborg är professor i Statsvetenskap vid Linköpings universitet. Hennes forskning fokuserar på demokratisk styrning av samhället och särskilt hur digitaliseringen styrs och leds. Ett särskilt intresse är hur alla invånare kan inkluderas på jämlika sätt i ett mer digitalt samhälle och hur tillit för det digitala samhället byggs upp.

Missa inga nyheter från oss!

Missa inga nyheter från oss!

Skriv upp dig på intresselistan för Internetdagarna 2024 så får du ett mejl från oss när vi släpper biljetterna 10 september.

Jag samtycker till att ta emot nyhetsbrev och har tagit del av integritetspolicyn
Missa inga nyheter från oss!

Missa inga nyheter från oss!

Skriv upp dig på intresselistan för Internetdagarna 2024 så får du ett mejl från oss när vi släpper biljetterna 10 september.

Jag samtycker till att ta emot nyhetsbrev och har tagit del av integritetspolicyn