AI som kollega – hur ska du tänka?
ArbetslivetEnligt IMF kan så mycket som 40 % av arbetsmarknaden påverkas av AI-utvecklingen. Hur ska vi förhålla oss till och samarbeta med AI i arbetslivet? I det här fokuspasset pratar vi om hur du kan hålla dina kunskaper uppdaterade. Hur mycket ansvarar du för din egen fortbildning och vilket ansvar behöver din arbetsgivare ta? Vi tittar också på etiska aspekter av AI – kommer den artificiella chefen att vara rättvis? Du får lära dig hur du kan anpassa dig till de förändringar som AI medför och hur du kan balansera användningen av AI med hjälp av mänskliga specialförmågor som kreativitet och kritiskt tänkande.
Talare
Moderator: Mattias Beijmo, Författare, digitaliseringsexpert och föreläsare
Mattias Beijmo är författare, digitaliseringsexpert och föreläsare. Under mer än 20 års har han arbetat med digitalisering, demokrati och samhälle på högsta strategiska nivå, både i Sverige och utomlands. Han har en examen i internationella relationer från Freie Universität i Berlin och skriver regelbundet om tech och samhälle i Aftonbladet
Martin Wästfelt, Förhandlingschef, Unionen
Martin Wästfelt är förhandlingschef för Unionen. Innan dess var han förbundets chefsjurist. Han har en lång och gedigen erfarenhet på den svenska arbetsmarknaden och har varit medverkande i flera av de stora förändringar på svensk arbetsmarknad som har gjort arbetslivet bättre.
Stefan Larsson, Lektor och docent i teknik och social förändring, Lunds universitet
Stefan Larsson är docent i teknik och social förändring vid Lunds universitet. Som jurist och rättssociologisk teknikforskare leder han en forskargrupp som fokuserar på sociala och normativa konsekvenser av AI och adaptiva teknologier i både privata och offentliga sektorer; från automation i offentliga beslutsfattanden till AI-understödd mammografi och social robotik.
Maja Fjaestad, adjungerad professor vid Luleå tekniska universitet, docent i teknikhistoria från KTH
Maja är adjungerad professor vid Luleå tekniska universitet, docent i teknikhistoria från KTH och har forskat vid Max Planck-Institutet. Hon är affilierad forskare vid Institutet för framtidsstudier och expertkoordinator vid Centrum för hälsokriser på KI, ledamot i Ingenjörsvetenskapsakademien (IVA), författare och en efterfrågad föreläsare. Hon föreläser inom teknik&vetenskap, digitaliserings effekter på samhället, AI och algoritmer i offentlig sektor och hälso- och sjukvårdspolitik.
Daniel Akenine, Nationell teknikchef för Microsoft
Daniel Akenine är fysiker, föreläsare, författare, IVA ledamot och tidigare hjärnforskare på Karolinska Institutet. Han arbetar som nationell teknikchef för Microsoft med fokus på långsiktiga effekter av ny teknik som artificiell intelligens, kvantdatorer och VR.