Därför behöver vi reglera övervakningen på jobbet
ArbetslivetMånga arbetsgivare vill införa olika former av övervakning i sina datorsystem. Men vad innebär det för arbetstagarna? Leder övervakning verkligen till bättre prestationer, och vad gör det med oss som människor? I det här fokuspasset pratar vi om behovet av regleringar för att säkerställa den personliga integriteten och skydda arbetstagare från överdriven övervakning. Du får ta del av en analys av nuläget och höra vad det finns för möjligheter att jämna ut maktbalansen mellan löntagare och arbetsgivare.
Talare
Moderator: Matilda Westerman, Moderator
Matilda Westerman är moderator, författare och föreläsare.
Peter Hellberg, Förbundsordförande, Unionen
Valdes till förbundsordförande för Unionen 2023. Peter har lång och gedigen erfarenhet av fackligt arbete. Hans fackliga bana startades sedan då han valdes in i den lokala fackklubben inom IBM i hemstaden Eskilstuna där han jobbade som systemutvecklare. Han har suttit i Unionens presidium sedan Unionen bilades år 2008, och vid förbundets första ordinarie kongress valdes han till 1:e vice ordförande. Peter har haft flera nationella och internationella uppdrag.
Susanna Kjällström, Förbundsjurist, Unionen
Susanna Kjällström är förbundsjurist och team-chef på Unionen. Hon arbetar dessutom på Regeringskansliet som ämnessakkunnig. Susanna har en lång erfarenhet som arbetsrättsjurist på svensk arbetsmarknad. Bland annat med 13 år som jurist på LO/TCO-rättsskydd. Hon har också författat boken Anställdas integritetsskydd - och dataskyddsförordningen, 2017.
Markus Selin, Riksdagsledamot Socialdemokraterna
Civilingenjör (LTU), civilekonom (UU) och har mångårig erfarenhet av chefs- och ledarskap från Ingenjörssverige. Kombinerat med ledarskap och teknik har Markus även haft roller inom kommunikation och påverkansarbete, te.x. marknadschef inom teknikkonsultkoncern, samordnat all opinionsbildning & påverkansarbete för en av Sveriges största folkrörelser. Sedan 2018 är Markus riksdagsledamot (S) och bl.a. verksam i försvarsutskottet, sammansatta utrikes- och försvarsutskottet samt riksdagens EU-nämnd
Ulrik Nilsson, Riksdagsledamot moderaterna
Riksdagsledamot med erfarenhet från tre olika verksamhetsfält. Har arbetat inom Försvaret (KA på den tiden) med utbildning av soldater inom området radar och samband. Jag är sedan 1989 verksam (nu tjänstledig) på RISE, där mina huvudsakliga uppgifter varit provning och kontroll av säkerhetsprodukter, kvalitet och organisationsfrågor. Förtroendevalt regionråd (1998–2006), kommunstyrelseordförande i Borås (2007–2010) samt riksdagsledamot (2010–2014). Nu riksdagsledamot och ledamot i KU.
Gudrun Nordborg, Riksdagsledamot Vänsterpartiet
Gudrun har tidigare arbetat som jurist, informationschef och universitetslektor. Hon är bla. engagerad i jämställdhetsfrågor och har skrivit flera böcker om kvinnors perspektiv på rätten. Gudrun Nordborg kandiderade i riksdagsvalet 2018 och blev ersättare. Hon utsågs till ny ordinarie riksdagsledamot från och med 4 november 2020. I riksdagen är Gudrun ledamot i justitieutskottet sedan 2022. Innan dess var hon suppleant i samma utskott.