Den digitala vardagen – stora utmaningar och fantastiska möjligheter
Digital delaktighetDen tekniska utvecklingen har förändrat vår vardag i grunden. Vad innebär det för individen? Digital identifikation, digitala betalningar och att övervaka sin egen hälsa på nätet har identifierats som tre stora utmaningar. I det här fokuspasset pratar vi om hur vi kan möta dessa utmaningar. Men vi pratar också om generativ AI och vilka fantastiska möjligheter tekniken öppnar upp. Välkommen!
Talare
Moderator: Johanna Koljonen, Författare och programledare
Johanna Koljonen är medieanalytiker, författare och upplevelsedesigner med bakgrund i radio och TV. Hon föreläser internationellt om film- och TV-branschens framtid på basen av den årliga Nostradamus-rapporten hon skriver för Nordic Film Market samt om narrativ deltagardesign för VR, teater och lajv.
Elin Wihlborg, Professor i statsvetenskap vid Linköpings universitet
Elin Wihlborg är professor i Statsvetenskap vid Linköpings universitet. Elin leder en forskargrupp som fokuserar på hur en alltmer digital vardag påverkar demokrati och offentliga organisationer. Inom programmet RIDE utvecklas just teorier och modeller för att vägleda den offentliga digitala transformationen så att inkludering, mångfald och kunskap upprätthålls och utvecklas.
Cecilia Parkert, Projektledare, äldres digitala vardag, Pensionärernas riksorganisation
Cecilia Parkert har en bakgrund som dramatiker, journalist, kommunikationschef och designer. Hennes främsta drivkraft är nyfikenheten på mänskliga behov och motiv. Hösten 2023 tog hon över projektet Digisen, ett samarbete mellan PRO och Begripsam med syftet att minska det digitala utanförskapet bland äldre. Projektet avslutades 2024. Nu leder hon arbetet med äldres digitala vardag på PRO och verkar för att digitala tjänster ska bli enkla att använda.
Terese Raymond, Nationell samordnare, Digidel
Genom uppdraget som samordnare för Digidelnätverket har Terese Raymond fått unik kunskap om digitala samhällshinder och deras konsekvenser. Det senaste året har hon bland annat publicerat en rapport om digital delaktighet och gjort en unik insamling av frågor tillsammans med folkbibliotek runt om i landet.
Jens Nylander, Utvecklare, analytiker och serieentreprenör
Jens Nylander är en utvecklare, analytiker och serieentreprenör. Han har tidigare grundat mp3-spelare bolaget Jens of Sweden, hörlursbolaget JAYS och senast bil startupet Automile. Jens har arbetat med mjukvaruutveckling, analys av data och startat och drivit företag i över 25 år. Sedan 2022 har han arbetat med investeringar, dataanalys och utveckling. I det arbetet började Jens utveckla ett analysverktyg som han lät kalla Ormeo.