.FILE 2G 3G 4G 5G
10:00-11:00
måndag 25 november 10:00-11:00

Generativ AI och desinformation: en samhällsutmaning

AI

Desinformation är inte ett nytt problem, men vi ser digitala verktyg och kanaler eskalera det till nya nivåer. Framväxten av generativ AI riskerar dessutom att sudda ut gränserna mellan människor och maskiner när det används som en kommunikativ partner eller “självständig agent”. I det här fokuspasset pratar vi om vad den här utvecklingen innebär för oss som individer. Hur påverkar generativ AI hur vi söker, tar emot och förmedlar information? Hur påverkar AI vår rätt till att ha åsikter utan inblandning? Och vad behöver vi göra för att säkerställa mänskliga rättigheter, demokrati och yttrandefrihet framåt?

Talare

Annakarin Nyberg

Moderator: Annakarin Nyberg, Internetforskare och författare

Annakarin Nyberg är internetforskare, författare, prisbelönt pedagog och affärsutvecklare med en lång erfarenhet. Därutöver modererar hon stora galor och konferenser som till exempel Business Arena Göteborg och STHLM, Social Innovation och Umeågalan.

Jonas Ivarsson

Jonas Ivarsson, Professor i informatik, Göteborgs universitet

Jonas Ivarsson är professor i informatik och var tidigare professor i pedagogik. Hans forskning rör ny teknik, kunskapsutveckling och artificiell intelligens. Han intresserar sig i huvudsak för samspelet mellan teknik och människa, människa-datorinteraktion samt olika AI-tillämpningar.

Carl Heath

Carl Heath, Senior Forskare, RISE

Carl Heath är senior forskare och fokusledare för området digial resiliens på RISE, samt forskare vid Göteborgs Universitet och en del av SCDI - Swedish Center for Digital Innovation. Han är verksam inom områden som samhällets digitala strukturomvandling, framförallt rörande frågor kopplade till demokrati, digital resiliens och innovationsledning.

Anette Novak

Anette Novak, Journalist

Anette Novak är journalist och tidigare myndighetschef för Statens medieråd, med ansvar för arbetet mot skadlig mediepåverkan och stärkt medie- och informationskunnighet. Innan dess var hon Vd för RISE Interactive och särskild utredare i regeringens uppdrag att utveckla framtidens mediepolitiska verktyg.

Simon Lindgren

Simon Lindgren, Professor i sociologi, Umeå universitet

Simon Lindgren är professor i sociologi och föreståndare för DIGSUM, ett tvärvetenskapligt centrum för forskning om digital teknik och samhälle. Hans forskning handlar om politik, makt och motstånd, och särskilt om den roll som digital teknik spelar i sådana processer.