Eliot Higgins – prisbelönad journalist

I tider av kris och krig ökar spridningen av information explosionsartat. Journalisten Eliot Higgins arbetar med att avslöja falska nyheter och belysa krigsbrott med hjälp av öppna data. I november är han keynotetalare på Internetdagarna 2022.

Porträtt på Eliot Higgins i svarta kläder med en grå bakgrund.

Eliot Higgins är journalist, författare och grundare av Bellingcat. Bellingcat är ett internationellt kollektiv av forskare, utredare och medborgarjournalister. De granskar tonvis av information genom att använda sig av öppen källkod och sociala medier. Tillsammans avslöjar de falsk information och för fram perspektiv som sällan får representeras.

Bellingcat står bakom flera avslöjanden som uppmärksammats globalt. Bland annat om kriget i Syrien, nedskjutningen av malaysiska flygplanet MH17 och om förgiftningen av den ryska avhopparen Sergei Skripal. Deras rapporteringar har plockats upp av många medier. Och deras kreativa metoder har gett upphov till en ny typ av journalistik.

Eliot Higgins har även skrivit boken "We are Bellingcat: An intelligence agency for the people". I den gör han ett djupdyk i några av Bellingcats mest framgångsrika undersökningar. Och vilka öppna verktyg de använde sig av.

Följ Internetdagarna i sociala medier

De här talar också på Internetdagarna 2022