Whitney Phillips – medieforskare

Hur hänger stress och mental ohälsa ihop med informationsflöden och delningar på nätet och sociala medier? Whitney Phillips pratar på Internetdagarna 2021 om samspelet mellan hur vi mår och vad vi gör online.

Whitney Phillips är författare, föreläsare och forskare på universitetet Syracuse i New York. Hon undervisar bland annat i mediekunskap, digital etik, journalistisk etik och vardagsetik på sociala medier.

Genom att fokusera på mental hälsa kan vi bidra till att förbättra situationen på internet.

Whitney Phillips

I sin forskning skiljer Whitney Phillips mellan information som är felaktig eller vilseledande, och sådan information som kanske inte är osann, men som kan förgifta ett samtalsklimat och dränka diskussionen. Stress och mental ohälsa är faktorer som ofta leder till att man sprider information på ett sådant sätt. Genom att fokusera på hur vi mår kan vi bidra till att förbättra situationen på internet, menar Philips.

Whitney Phillips har bland annat skrivit den prisbelönta boken ”This is why we can’t have nice things: mapping the relationship between Online Trolling and Mainstream Culture”. Boken handlar om förhållandet mellan nättroll och sensationsmedierna och hur de gynnar varandra. Utifrån sin forskning föreläser Phillips även om trakasserier, extremister och manipulation inför val, och digitala hot mot demokratin.

Tips! Läs mer om Whitney Philips i denna artikel hos Internetstiftelsen.

Följ Internetdagarna i sociala medier

Person som hälsar på någon i ett videomöte

Få koll på din digitala samtid!

Internetdagarna är konferensen som ger dig koll på den senaste utvecklingen och trenderna inom samhälle och teknik. Ta del av fördjupande kunskap, härlig gemenskap med andra deltagare, och insikter från världsledande keynotetalare. Köp din biljett redan idag!