Abbie Richards – desinformationsexpert

Tiktok är en enorm källa till information. Vilka utmaningar skapar det för plattformens unga användare? Tiktokaren och desinformationsexperten Abbie Richards ger oss en spännande inblick på Internetdagarna 2022.

Keynotetalaren Abbie Richards sitter i en soffa framför gröna växter

Abbie Richards är en framstående tiktokare som undersöker desinformation som sprids på Tiktok. Hon har även en bakgrund som komiker. Med pedagogiska förklaringar och humor bryter hon ner komplexa problem som konspirationsteorier och extremism för en bred publik. Hennes material engagerar och på bara ett par år har hon byggt upp en kanal med hundratusentals följare.

Det mest uppmärksammade är Abbie Richards konspirationsmodell. Den delar upp och sorterar konspirationer och konspirationsteorier i olika nivåer. Från verklighetsbundna till verklighetsfrånvända. Den mäter även den potentiella skadan som informationen kan orsaka allmänheten. Modellen fick snabb spridning efter att den publicerades och den plockades även upp av internationella medier som BBC.

I skrivande stund går Abbie Richards en masterutbildning på Wagening University & Research i Nederländerna. Där studerar hon hur desinformation om klimatförändringen yttrar sig på sociala medier. Hon har även varit med och grundat Ecotok. Det är ett kollektiv av studenter, aktivister och forskare som arbetar med att utbilda och engagera Tiktok-användare i frågor om klimatet.

Följ Internetdagarna i sociala medier

De här talar också på Internetdagarna 2022