.FILE

22-23 november 2021

En dag för alla som vill bidra till samhällsbygget

Joakim Jardenberg.
Joakim Jardenberg.

Vissa kommuner gör saker som är i absolut framkant, andra håller envist fast vid faxen. Varför är det så? Möt Joakim Jardenberg som är moderator på SKL:s evenemang om digital välfärd.

SKL kompletterar tisdagens gemensamma program med några speciellt utvalda talare och panelister som sätter fokus på frågor som alla Sveriges kommuner och landsting brottas med.

–Min målsättning är att vi ska belysa hur samhällets stora utmaningar kan göras till möjligheter med hjälp av internet och digitaliseringen, säger Joakim Jardenberg som kommer vara moderator under dagen.

Under dagen kommer ni bland annat att diskutera digitala möjligheter och konkreta lösningar på välfärdens framtidsutmaningar. Kan du ge några exempel på vilka utmaningar som finns?

–Framtidskommissionen listar fyra stora utmaningar; den åldrande befolkningen, delaktighet och jämställdhet, grön tillväxt, och samhällets orättvisor.

Är Sveriges kommuner duktiga på att nyttja teknik och internet, eller finns det en förbättringspotential?

–Det är ett långt gummiband. Vissa kommuner gör saker som är i absolut framkant, andra håller envist fast vid faxen. Men det rör på sig på många håll nu, jag tror vi står inför en tydlig brytpunkt. Det går inte längre att undvika att se möjligheterna – och det finns så många bra exempel. Och när delakulturen börjar få genomslag även i det offentliga sverige kommer det att gå fort.

Är det någon/några talare SKL bokat som du ser lite extra fram emot att lyssna på?

–Alla våra huvudtalare är fantastiska, men Darja Isaksson är nog den som verkligen kan gunga båten. Hennes tankar och insikter om framtiden, och inte minst hennes sätt att presentera dem, är alltid en stunds utmanande/obekväm mindf*ck. Skönt ont.

Vilka tycker du ska gå på ert arrangemang?

–Våra frågor berör verkligen alla inom offentlig sektor, men jag tänker att vi ska vara intressanta även för andra som vill bidra till samhällsbygget. Min våta dröm är att det ska komma ett stort gäng unga startups som vill utmana de traditionella leverantörernas. Tips till den hungrige entreprenören: en kommun kan köpa en vara eller tjänst utan tung upphandling så länge kostnaden är under 500.000kr. Gör något som alla 290 kommuner gillar och du har 145 miljoner i intäkt.

Om du fick välja ett, vilket annat evenemang på Internetdagarna skulle du vilja gå på och varför?

–Jag tänker så klart gå på måndagens spår om öppna data. Där kan vi med relativt små insatser få relativt stort genomslag. Väl genomfört leder det till en välbehövlig uppdatering av offentlighetsprincipen, och därmed en absolut nödvändig förutsättning för demokratiutvecklingen i hela samhället.

Vilken keynote-talare ser du mest fram emot att lyssna på?

–Jag vill verkligen se och lyssna på alla – det är ett fantastiskt startfält. Men måste jag välja så får det bli Cory Doctorow. Ett av många favoritcitat: ”If you want to double your success rate, triple your failure rate.” Det måste man ju bara älska.

Här hittar du hela programmet för SKL:s evenemang.

Spara 25% på dina biljetter

Spara 25% på dina biljetter

Skriv upp dig på intresselistan redan nu så får du 25% rabatt på dina biljetter till Internetdagarna. Dessutom får du se programmet före alla andra.

Jag samtycker till att ta emot nyhetsbrev och har tagit del av integritetspolicyn
Spara 25% på dina biljetter

Spara 25% på dina biljetter

Skriv upp dig på intresselistan redan nu så får du 25% rabatt på dina biljetter till Internetdagarna. Dessutom får du se programmet före alla andra.

Jag samtycker till att ta emot nyhetsbrev och har tagit del av integritetspolicyn