.FILE

22-23 november 2021

De keynote-talar på Internetdagarna

I dag presenterar vi stolt fyra av de sex keynotetalare som gästar Internetdagarna 24-25 november. Det är inga mindre än visselblåsaren Annie Machon, science fiction-författaren Cory Doctorow, den digitala trollkarlen Harper Reed samt Emily Parker – journalist och författare med fokus på hur sociala medier kan främja demokrati.

Cory-Doctorow Cory Doctorow

Cory Doctorow är en kanadensiskfödd författare av science fiction-böcker, och en förgrundsfigur inom frågor som rör integritet online och öppen källkod, samt även en produktiv föredragshållare, journalist och bloggare. Han är tidigare Europachef för Electronic Frontier Foundation och medgrundare av UK Open Rights Group som startade för att bevara främja våra medborgerliga rättigheter i den digitala tidsåldern.

Cory Doctorow har skrivit ett flertal romaner för vuxna och unga vuxna, och som stark motståndare till stelbenta copyrightlagar har han släppt sina romaner under ”creative commons”-licens, som tillåter elektronisk delning och så kallad fan fiction i ideellt syfte. I slutet av 90-talet var han med och grundade ”Opencola”, ett företag inom fri programvara P2P.

Keynote-talar måndag 24 november.

Annie Machoanniemachon1n

Annie Machon var tidigare underrättelseofficer för MI5, den brittiska underrättelsetjänsten där hon arbetade på avdelningen för politik och kontraterrorism. I  slutet av 1990-talet valde hon att avslöja brottslig verksamhet som begicks av myndighetens agenter. För att kunna göra detta tvingades hon att ge upp sin karriär, lämna landet och leva i exil under flera år.  Med utgångspunkt i sina breda erfarenheter är hon nu föredragshållare och författare specialiserad på övervakningsfrågor.

Annie Machon har ett unikt perspektiv när det gäller det interna arbetet inom myndigheter, underrättelsebyråer och medier, liksom de bredare konsekvenserna av behovet av ökad öppenhet inom både privat och offentlig sektor. Hon är i dag på väg att starta upp ”Courage”, en organisation till skydd för visselblåsare.

Keynote-talar tisdag 25 november.

harperreedHarper Reed

Harper Reed är en ingenjör, innovatör och entreprenör med bas i USA. Han har kallats teknikpionjär och digital trollkarl och är föregångare inom crowdsourcing och sociala medier. År 2012 ansvarade han för lanseringen av Barack Obamas onlinekampanj och ”get-out-the-vote”-programmet (avsett för att få fler att rösta). Som Chief Technology Officer, CTO, för Obamas kampanjhögkvarter byggde Reed upp det som kan vara den tekniskt mest avancerade politiska kampanjen som någonsin har genomförts.

Tidigare har han varit CTO för klädföretaget Threadless, ett av de första framgångsrika crowdsourcingföretagen, och hjälpte till att tiodubbla omsättningen under den perioden. För närvarande återfinns han på mobilhandelsföretaget Modest där han är vd.

Som föreläsare pratar Reed om hur den digitala tekniken kan förbättra verksamhetsresultaten, främja kreativiteten inom en organisation och bygga upp starka team.

Keynote-talar tisdag 25 november.

emilyparkerEmily Parker

Emily Parker är författare som satt fokus på hur internet och sociala medier ger kraft åt aktivister och gräsrotsrörelser i Kina, Kuba, Ryssland och Mellanöstern. I sin bok Now I Know Who My Comrades Are: Voices from the Internet Under­ground skildrar hon de som kämpar för ett mer demokratiskt samhälle och visar hur auktoritära staters försök att stoppa yttrandefriheten inte längre är möjlig.

Emily Parker har som journalist under många år bevakat geopolitik och internetaktivism för ett flertal tunga tidningar. Hon arbetade i över fyra år på Wall Street Journal där hon hade kolumnen ”Virtual Possibilities: China and the Internet” och har även varit redaktör för New York Times debattsida.

I dag är hon rådgivare inom digital diplomati vid The New America Foundation. Hon är även grundare av marathonhacket Code4Country som sammanför ryska och amerikanska programvaruutvecklare för att hitta tekniska lösningar på utmaningar vad gäller transparens för statliga myndigheter.

Keynote-talar måndag 24 november.

Anmälan öppnar 27 augusti

Vi öppnar anmälan till Internetdagarna onsdag 27 augusti. Då presenterar vi också årets evenemang mer utförligt.

Spara 25% på dina biljetter

Spara 25% på dina biljetter

Skriv upp dig på intresselistan redan nu så får du chansen att köpa biljetter för endast 600 kr/dag exklusive moms istället för 800 kronor.

Jag samtycker till att ta emot nyhetsbrev och har tagit del av integritetspolicyn
Spara 25% på dina biljetter

Spara 25% på dina biljetter

Skriv upp dig på intresselistan redan nu så får du chansen att köpa biljetter för endast 600 kr/dag exklusive moms istället för 800 kronor.

Jag samtycker till att ta emot nyhetsbrev och har tagit del av integritetspolicyn