.FILE

22-23 november 2021

Digital delaktighet för alla

Ett evenemang för att hylla alla de som jobbar för att öka den digitala delaktigheten, så skulle man kunna beskriva evenemanget Digidel of Fame. Men det är också en dag där politiker och andra makthavare borde närvara. Fortfarande finns det över en miljon människor som aldrig eller sällan använder Internet. Det försöker kampanjen Digidel ändra på.

copylinda_2013_liten

Linda Sandberg.

• Berätta om ert evenemang ”Digidel of Fame” vad kommer att hända under dagen?

– Under Digidel of Fame på Internetdagarna kommer vi att kora de bästa insatserna för digital delaktighet i Sverige. Vi kommer prata om statistik, de samhällsekonomiska vinsterna, samtala om digital kompetens, lyssna på erfarenheter från fältet och blicka ner mot Europa. Vi avslutar dagen med en stor fest på kvällen.

• Är det någon/några talare du bokat som du ser lite extra fram emot att lyssna på?

Det ska bli kul att lyssna på Olle Findahls nya statistik om digital delaktighet. Dessutom har han lovat mig att ta på sig frack i år för att fira Digidels avslut! Penilla Baralt från EU-kommissionen kommer ta upp vikten av att Sverige fortsätter att satsa på digital delaktighet. Det tycker jag är bra. Sedan kommer Håkan Juholt från Socialdemokraterna möta Pernilla Gunther från Kristdemokraterna i en debatt kring arbetsliv. På kvällen kommer Kjelle ”Kjelleman” Eriksson hålla i festen. Han är känd från radio och tv och brinner verkligen för frågan. Han har bland annat gjort filmen ”De Bortkopplade”. Personligen ser jag mycket fram emot att träffa nätverket igen.

• Vilka tycker du ska gå på Digidel of Fame?

– Först och främst digidels partners, eldsjälar och ambassadörer från hela Sverige. Sedan skulle jag uppmana alla politiker att komma. Frågan kring digital delaktighet kommer inte att försvinna, inte heller att dö ut. Och den sträcker sig över många politikområden. För hur får man jobb utan digital kompetens i dag? Hur kan man bo kvar hemma längre när man är äldre utan att vara uppkopplad eller kunna tekniken? Listan kan göras lång och det finns miljardbelopp att spara om man satsar på frågan. Det i sig borde vara tillräckligt intressant tycker jag.

• Vem är du själv?

Jag är Community Manager för Digidel, sitter på Digidels kansli och har varit med och byggt upp nätverket Digidel. När jag inte gör det så är jag ordförande i GGM IF (Geek Girl Meetup), med i styrelsen DFRI (Föreningen för Digitala Fri- och rättigheter på Internet) och aktiv medlem i ISOC-SE. Kort och gott – Internet.

• Vilket annat evenemang på Internetdagarna skulle du vilja gå på och varför?

Pär Lannerö och jag kommer moderera ett pass under ISOC-SE:s heldag den 26 november som heter “En orientering i det nätpolitiska landskapet”. Vi kommer be politiker och experter ta ställning i olika aktuella Internetfrågor. Det ska bli kul! Tanken med hela dagen är att man ska uppdatera sig på de olika Internetpolitiska områdena. Evenemanget heter “Ensuring the continued evolution and growth of the Internet for everyone”. Övriga sessioner är: “Privacy – Post Snowden”, “Internet Governence – The End of the Beginning” och “Regleringen av nätet – den senaste utvecklingen”.

• Vilken keynote-talare ser du mest fram emot att lyssna på?

Rebecca MacKinnon, vi brinner för liknande frågor och hon inspirerar mig att kämpa för frågor som känns viktiga rörande Internet. Sedan är jag nyfiken på Jono Bacon med, vi har samma titel ”Community Manager”, fast han arbetar med Ubuntu och där tror jag att det finns massor att lära.

Spara 25% på dina biljetter

Spara 25% på dina biljetter

Skriv upp dig på intresselistan redan nu så får du 25% rabatt på dina biljetter till Internetdagarna. Dessutom får du se programmet före alla andra.

Jag samtycker till att ta emot nyhetsbrev och har tagit del av integritetspolicyn
Spara 25% på dina biljetter

Spara 25% på dina biljetter

Skriv upp dig på intresselistan redan nu så får du 25% rabatt på dina biljetter till Internetdagarna. Dessutom får du se programmet före alla andra.

Jag samtycker till att ta emot nyhetsbrev och har tagit del av integritetspolicyn