.FILE

22-23 november 2021

Minnets stormästare Ed Cooke

Tristess var startskottet för Ed Cookes karriär som minnesexpert.

Har du någonsin sett vår keynote Ed Cooke föreläsa blir du snabbt häpen av hans otroliga förmåga att minnas, men det är inte en egenskap han föddes med. Som ung drabbades Cooke av artrit vilket gjorde att han behövde spendera tre månader på sjukhus.

Med väldigt lite att göra och långa dagar började Cooke intressera sig för olika minnestekniker och han blev snabbt en fena på det, minst sagt. Men även en minnesexpert kan ha svårt att komma ihåg saker. När vi frågar Ed Cooke vad han har absolut svårast att komma ihåg svarar han att ta med sig sina personliga tillhörigheter när han ska gå någonstans.

En totalt otråkig språk- och lärapp

Att komma ihåg saker är faktiskt långt ifrån tråkigt, särskilt om du använder memes till hjälp. Ed Cooke är medgrundare till lärappen Memrise som genom humor, kända minnestrick och gamification lär dig nya språk, toppmodellers namn, allt om polsk konst, musikteori och mycket, mycket mer. Själv beskriver Cooke appen så här:

– Memrise är ett totalt otråkig språkinlärningssystem som är designat för att du lätt ska kunna lära dig och förälska dig i ett nytt språk. Vi strävar efter att göra lärandet så roligt och oemotståndligt som möjligt.

2017 drog Memrise igång ett Kickstarter-projekt för att kunna åka runt Europa och hämta in material till sin app. Här är videon som berättar mer om Memrise och projektet.

Minns färre detaljer

Men hur viktigt är det egentligen att minnas saker när svaret finns en Googlesökning bort? Och hur påverkar detta våra minnen? Ed Cooke menar att vi snarare kommer ihåg var kunskapen kommer i från än att vi minns många detaljer. Minnena blir mer mångfacetterade medan detaljrikedomen får stryka på foten. Vår förmåga att minnas är beroende av en diger teknologisk infrastruktur, vilket den faktiskt var även innan internets intåg.

Fakta om Ed Cooke

Ed Cooke är född 1982 och är uppvuxen i Oxfordshire, England. Han är entreprenör, minnesexpert och författare till boken Remember, Remember: Learn the Stuff You Thought You Never Could. Han har även fått titeln Grand Master of Memory.

Missa inte Internetdagarna 2021

Skriv upp dig på intresselistan redan nu så får du läsa programmet först av alla och möjlighet att köpa biljetter till ett Early Bird-pris!

Jag samtycker till att ta emot nyhetsbrev och har tagit del av integritetspolicyn

Missa inte Internetdagarna 2021

Skriv upp dig på intresselistan redan nu så får du läsa programmet först av alla och möjlighet att köpa biljetter till ett Early Bird-pris!

Jag samtycker till att ta emot nyhetsbrev och har tagit del av integritetspolicyn