.FILE

22-23 november 2021

”Världshistorien började inte med TCP/IP”

Evgenij Morozov.

Världshistorien började inte med att någon uppfann TCP/IP för trettio år sedan. Och internet kan inte förstås om man ser det som något som är skilt från kapitalism och regeringar och sociala krafter.

Internetforskaren Evgenij Morozov har, påpekade han själv i inledningen av sitt anförande, blivit ”ganska ökänd” för att kritisera uppfattningen att internet är något helt nytt och revolutionerande. Varpå han satte igång att göra just detta.

Det internet som Morozov kritiserar befolkas huvudsakligen av två grupper. Det är dels enskilda medborgarna och dels ett fåtal stora företag – exempelvis Google och Facebook – som samlar på sig data om dessa medborgare och omvandlar datamängderna till något som går att sälja.

Jag är absolut inte skeptisk till ny teknik men orsaken till att jag ses som en internetskeptiker är att jag ständigt pekar på hur internet innebär att makten flyttas från medborgarna till Silicon Valley-företagen, som många människor ändå är så positivt inställda till.

Reklam i posten

Om Google hade haft hand om posten i USA för hundra år sedan hade vi inte behövt köpa frimärken, säger Morozov. Istället hade Google erbjudit sig att dela ut breven gratis – om de bara fick öppna kuvertet och stoppa in lite reklam i det först.

– Det hade varit otänkbart då, men i dag fungerar det. Och det är viktigt att förstå att en anledning till att den modellen finns i dag är att staten har dragit sig tillbaka och lämnat utrymme för Google och andra.

– Det offentliga letar i dag efter teknikbaserade lösningar därför att det är enda möjligheten att fortsätta erbjuda offentlig service till rimlig kostnad.

Vilken funktion ska internet fylla?

Man kan tycka att Evgenij Morozov bygger sig en halmgubbe, kallar den ”internet” och sedan ägnar sig åt att plocka isär den, men han gör det åtminstone med finess. Och som historiker tvekar han heller inte att lyfta perspektivet till de stora frågorna som att 1970- och 80-talens kalla krig i Europa har påverkat såväl övervakning av internet som placering av undervattenskablar. Och på slutet samlar han ihop argumentationen till en uppmaning till åhörarna: fundera på vilken funktion internet ska fylla.

– Jag är orolig att vi har kommit dithän att själva ordet ”internet” hindrar oss från att se de stora frågorna. Samhällen står inför stora ekonomiska och sociala omvälvningar och internet måste ses i det perspektivet.

Se Evgenij Morozovs keynote-presentation här:

Missa inte Internetdagarna 2021

Skriv upp dig på intresselistan redan nu så får du läsa programmet först av alla och möjlighet att köpa biljetter till ett Early Bird-pris!

Jag samtycker till att ta emot nyhetsbrev och har tagit del av integritetspolicyn

Missa inte Internetdagarna 2021

Skriv upp dig på intresselistan redan nu så får du läsa programmet först av alla och möjlighet att köpa biljetter till ett Early Bird-pris!

Jag samtycker till att ta emot nyhetsbrev och har tagit del av integritetspolicyn