.FILE

23-24 november 2020

WordCamp Stockholm på Internetdagarna Forum

Nu kan vi inte hålla oss längre! Det är dags att presentera det första klara eventet för Internetdagarna Forum – den dag då vi på Internetdagarna bjuder in andra organisationer och grupper att anordna evenemang i direkt anslutning till konferensen.

Det är med glädje vi välkomnar WordCamp Stockholm att husera i lokalerna på Stockholm Water Front den 22 oktober. Eventet var mycket uppskattat när det körde första gången 2010, och nu är det alltså dags igen. Arrangören är densamma som då – Thord Daniel Hedengren, TDH. I en intervju berättar han mer om WordCamp Stockholm och om varför du borde gå:

• Hej TDH! Vad är WordCamp för någonting?
– WordCamp är samlingsnamnet för WordPress-konferenser runtom i världen. Den mest kända är WordCamp San Francisco där bland annat Matt Mullenweg, skaparen av WordPress, alltid framför sitt State of the Word-tal. Vem som helst får inte anordna ett WordCamp, anändningen av namnet regleras av krav på icke-kommersialism och att tillställningen främjar öppen källkod i allmänhet och WordPress i synnerhet.

Fast det är förstås den långa varianten. Den korta: ett WordCamp är en konferens inriktad på WordPress. :)

• Vilka tycker du ska gå på WordCamp Stockholm?
– Alla som på ett eller annat sätt använder WordPress bortom bara att publicera lite bloggposter då och då borde fundera på att gå på WordCamp Stockholm. Tanken är att vi ska tilltala flera sidor av WordPress-Sverige, från tilläggs- och temautvecklare som jobbar med WordPress-utveckling, till publicister och redaktörer.

• Kan du redan nu avslöja något som kommer att hända på WordCamp Stockholm?
– Jag kan utlova bra sessioner om hur man trimmar sin WordPress-sajt med cache och bra serverkonfiguration, och om hur WordPress-gränssnittet kan förenklas för slutanvändaren. Du kommer också kunna lära dig om hur du gör din sajt mer omtyckt av sökmotorerna, och jag blir väldigt förvånad om vi inte rör vid responsiv design någonstans i programmet.

• Varför vill ni köra WordCamp på Internetdagarna Forum?
– Den största fördelen med att ha WordCamp Stockholm i anslutning till Internetdagarna är att vi på så vis kan nå bredare. WordPress är väldigt stort i Sverige, och genom att anordna WordCamp i anslutning till en så bred konferens som Internetdagarna så kan vi förhoppningsvis öppna ytterligare några ögon. Fortsatt spridning av öppen källkod är viktigt, och då speciellt WordPress i det här fallet.

• Berätta lite om dig själv, hur kommer det sig att du är arrangör?
– Jag brinner för WordPress, och 2010 tyckte jag att det var dags för ett svenskt WordCamp, egentligen är det väl inte mer komplicerat än så. De senaste åren har WordPress dessutom betalat räkningarna på ett eller annat sätt – antingen via design och utveckling i webbyrån Odd Alice, eller via någon av mina böcker om WordPress. På det här viset kan jag ge något tillbaka och sprida plattformen ytterligare, vilket jag tycker är viktigt.

• För den oinsatte – vad är det som är så bra med WordPress kontra andra publiceringsverktyg?
– WordPress är gratis att använda, vem som helst får modifiera det och det är dessutom lätt att utveckla för och till. Tack vare sitt tema- och tilläggsupplägg blir systemet väldigt modulärt, vilket betyder att du kan utöka det med den funktionalitet du behöver, om den inte skulle finnas i början. Dessutom är WordPress väldigt lätt att jobba med för slutanvändaren, något som redaktioner världen över upptäcker i allt större utsträckning. Varför ha ett klumpigt och segjobbat CMS när du kan använda något så enkelt som WordPress?

Dessutom: WordPress är öppen källkod, med allt vad det innebär: snabba uppdateringar, stort ekosystem av teman och tillägg, samt friheten från utgivarföretag vars agenda kan förändras efter yttre omständigheter. Det är helt enkelt ett riktigt bra alternativ, för bloggar, småsajter och stora redaktionella produkter – bland mycket annat. Testa själv, antingen på wordpress.com direkt, eller ladda ner på wordpress.org och installera på ditt webbhotell. Du kommer inte bli besviken!

Anmälan

Anmälan kommer upp i början av maj. Stay tuned!

Missa inte Internetdagarna 2021

Se till att vara ute i god tid inför Internetdagarna 2021! Skriv upp dig på vår intresselista och få programmet först av alla.

Jag samtycker till att ta emot nyhetsbrev och har tagit del av integritetspolicyn

Missa inte Internetdagarna 2021

Se till att vara ute i god tid inför Internetdagarna 2021! Skriv upp dig på vår intresselista och få programmet först av alla.

Jag samtycker till att ta emot nyhetsbrev och har tagit del av integritetspolicyn