.FILE 2G 3G 4G 5G

Rachel Tobac – etisk hackare

Rachel Tobac är en av världens främsta säkerhetsexperter och hjälper företag att skydda sig mot cyberintrång genom att själv hacka dem. På Internetdagarna 2022 pratade hon om den ökade risken för social manipulation och hur du kan skydda dig.

Porträtt av keynotetalaren Rachel Tobac

I spåren av digitaliseringen har vardagen blivit lättare för många. Man kan utföra bankärenden, läkarbesök och shopping digitalt. Men det gör också att fler blir sårbara för bedragare på nätet. Bland metoderna som bedragare använder har nätfiske blivit allt vanligare. Det går ut på att kriminella utger sig för att vara en bank, myndighet eller något annat förtroendeingivande för att få tillgång till känslig information som lösenord eller kontouppgifter. För ju mer personliga data vi har på nätet desto lättare blir det för bedragare att använda sig av social manipulation för att komma åt känslig information.

Rachel Tobac är beteendevetare, etisk hackare och vd på SocialProof Security. Hon hjälper företag och offentliga personer att bli medvetna om sina säkerhetsbrister genom att utsätta dem för just social manipulering. I november är Rachel Tobac keynotetalare på Internetdagarna. Hon kommer att prata om hur hon får människor att lämna ifrån sig känslig information.

Jag kommer berätta hur jag hackar och hur det går att fånga mig.

Rachel Tobac, etisk hackare

– Jag hoppas verkligen att den som ser min presentation kommer känna sig stärkt och inspirerad till att göra små förändringar i sitt liv för att bli säkrare på nätet, säger Rachel Tobac.

Följ Internetdagarna i sociala medier

Gamla metoder utgör stora sårbarheter för organisationer

Risken för att utsättas för nätbedrägerier är inte bara begränsat till privatpersoner. Det utgör även ett stort hot för organisationer. Rachel Tobac pekar bland annat på gamla arbetsmetoder som en stor riskfaktor bland företag.

En av de vanligaste säkerhetsluckorna i moderna organisationer är en föråldrad metod för att verifiera någons identitet.

Rachel Tobac, etisk hackare

– Det kan till exempel röra sig om situationer när en "kund" ringer support eller när en anställd själv ska verifiera "it-supporten" som kontaktat denne, säger Rachel Tobac.

Lära sig av kriminella beteenden

För att skydda sig är det alltså bra att vara uppmärksam på den tekniska utvecklingen och uppdatera arbetsmetoder och system inom företag och organisationer. När det kommer till Rachel Tobacs egen verksamhet ligger mycket fokus på att förstå de senaste metoderna från hotfulla aktörer och att lära sig utav de brott som begås.

– En av de viktigaste uppgifterna för mig är att lära mig mer om kriminellas beteenden och skapa säkerhetsåtgärder som ska kunna stoppa deras försök i framtiden, så att vi alla kan vara säkra på nätet, säger Rachel Tobac.

Det här kan du börja göra idag för att bli säkrare på nätet

Men vad kan du och din verksamhet göra redan idag för att göra minska risken att bli utsatt för social manipulation? Rachel Tobac listar tre viktiga åtgärder:

  1. Använd multifaktorautentisering där det finns potentiella risker för intrång.
  2. Var artigt paranoid. Använd två olika kommunikationsmedel för att bekräfta att personen som kontaktat dig är den som den påstår sig vara.
  3. Använd en lösenordshanterare för att undvika risken av att ha samma lösenord för flera viktiga tjänster.

Fakta om Rachel Tobac

Rachel Tobac är beteendevetare, etisk hackare och vd på SocialProof Security. Hon är expert på metoden social manipulation och använder det i sitt arbete för att hjälpa företag och offentliga personer att upptäcka sina sårbarheter och säkerhetsluckor.

Rachel Tobac har vunnit live hacking-tävlingen DEF Con tre år i rad och hon var tidig med att varna för säkerhetsluckor hos Twitter. Något som realiserades under 2020 där flera användares hemadresser läckte via betaltjänsten Paypal.

Rachel Tobac är även styrelseordförande för den icke-vinstdrivande organisationen Women in Security and Privacy och har blivit ombedd att dela med sig av sina kunskaper i medier som The New York Times, CNN och Business insider.

Fler huvudtalare

Porträtt av huvudtalare Ann Reardon.

Ann Reardon – youtuber

Hon startade sin youtubekanal för att prata om bakning. Idag avslöjar hon desinformation och falska hacks för sina miljontals följare.

Porträtt av huvudtalare Sasha Luccioni i utomhusmiljö.

Sasha Luccioni – AI-forskare

Alla pratar om AI och företagen rustar inför det nya teknikskiftet. Men hur kan vi se till att tekniken används för mänsklighetens bästa? Kan AI rentav hjälpa oss rädda klimatet?

David Rowan – teknologiguru

David Rowan har varit chefredaktör för den brittiska upplagan av teknikmagasinet Wired, och är expert på tekniktrender och företagsinnovation.

Abbie Richards – desinformationsexpert

Abbie Richards är desinformationsexpert och specialiserar sig på information som sprids på Tiktok. På Internetdagarna 2022 gav hon en spännande inblick i flödet och pratade om varför falsk information sprids så snabbt på Tiktok – och hur vi kan bemöta det.

Keynotetalaren Abbie Richards sitter i en soffa framför gröna växter

Tiktok är ett nav av information. Plattformen har haft en snabb tillväxt och idag styr dess algoritmer över innehåll till miljontals användare över hela världen. Det som lyfts fram i flödet är baserat på vad användare reagerar mest på snarare än vad det är för typ av innehåll. Många användare på Tiktok är unga och i takt med att plattformen har växt har allt fler kritiska röster höjts. Hur ska användare kunna navigera i flödet? Hur kan vi undvika skadligt innehåll och hur ska vi kunna förstå vad som är sant eller falskt?

Abbie Richards är tiktokare och undersöker desinformation som sprids på Tiktok. Med hjälp av fakta och mycket humor utbildar hon hundratusentals följare i komplexa frågor som konspirationsteorier och extremism. I november talar hon på Internetdagarna 2022. Hon kommer att prata om vad som sprids på Tiktok och vilken roll plattformen spelar i spridningen och hanteringen av falsk information.

Följ Internetdagarna i sociala medier

– Jag kommer att prata om varför innehåll som till exempel konspirationsteorier får sådan bra spridning. Men också om hur Tiktok kan arbeta mot den här utvecklingen och vad vi själva kan göra för förändringar för att bemöta falsk information som kommer i vår väg, säger Abbie Richards.

Missinformation är ett mänskligt och systematiskt problem

Den falska informationen som sprids i våra flöden består både av desinformation och missinformation. Desinformation är lögner som sprids med intentionen att påverka människor och styra opinioner. Det är ofta en del av en organiserad kampanj eller verksamhet. Missinformation är när sändaren sprider lögner utan veta om det själv. Det är något som vi alla riskerar att göra om vi inte är uppmärksamma på vad det är vi faktiskt delar.

Det är fullt mänskligt att råka dela vidare falsk information som vi stöter på i våra flöden.

Abbie Richards, desinformationsexpert

Ett exempel är när vi stöter på information som rör aktuella ämnen eller som rör upp känslor. Då tenderar vi att vara extra snabba på att dela det vidare. Om informationen dessutom bekräftar känslor vi redan har eller om det kommer från en vän ifrågasätter vi sällan innehållet. Abbie Richards menar att det är fullt mänskligt att råka dela vidare falsk information som vi stöter på i våra flöden. Och att vi inte ska hålla användare ansvariga för det.

– Det är viktigt att förstå att missinformation är ett fundamentalt mänskligt och systematiskt problem som inte kan lösas med enkla metoder. Vi alla har blivit utsatta för missinformation. Men jag hoppas att den som tittar på min presentation kommer att känna sig inspirerad till att fundera på hur långsiktiga lösningar på informationskrisen kan se ut, säger Abbie Richards.

Det behövs en flerarmad metod för att hantera spridningen av falsk information

Men om det inte är användare som bär ansvaret för att faktakolla informationen som sprids i deras sociala medier, vilka är det då? Abbie Richards menar att alla försök till att låta en specifik grupp ansvara för faktakoll är dömda att misslyckas. Hon belyser istället vikten av att utveckla en infrastruktur som gör det lättare att stå emot falsk information.

– Vi behöver en flerarmad metod som fokuserar på att bygga förtroende mellan medborgare, regeringar, media och digitala plattformar. För i slutändan spelar det ingen roll vem som faktakollar information. Om folk vill tro på något så brukar de göra det, säger Abbie Richards.

Det vi måste börja med allra först är också att försäkra oss om att handeln av lögner inte förblir lönsam.

Abbie Richards, desinformationsexpert

Om Abbie Richards

Abbie Richards är Tiktokare, desinformationsexpert och har en bakgrund som komiker. Hon undersöker desinformation som sprids på Tiktok och utbildar sina följare genom videos fyllda med fakta och humor.

Abbie Richards blev uppmärksammad världen över när hon publicerade sin konspirationsmodell 2021. Den delar upp och sorterar konspirationer och konspirationsteorier i olika nivåer. Och den mäter den potentiella skadan som informationen kan orsaka allmänheten.

Abbie Richards har även varit med och grundat Ecotok. Ett kollektiv av studenter, aktivister och forskare som arbetar med att utbilda och engagera Tiktok-användare i frågor om klimatet.

Fler huvudtalare

Cathryn Posey – mångfaldsförespråkare

Med mycket hjärta och skärpa pratar Cathryn Posey om att skapa en mer inkluderande teknikbransch. 

Porträtt av Amy Webb

Amy Webb

Som en av världens mest framstående teknologiska futurologer, och grundare av analysföretaget Future Today Institute, blickar Amy Webb alltid framåt. I år återvänder hon till Internetdagarna!

Cory Doctorow – integritetsaktivist

En handfull globala storföretag styr plattformar där vi umgås, tar del av nyheter och där vår världsbild formas. Vad händer om företagens intressen inte sammanfaller med samhälleliga eller mänskliga behov? På Internetdagarna 2023 lyfter aktivisten Cory Doctorow maktobalansen mellan nätjättarna och användarna.

Eliot Higgins – journalist

I tider av kris och krig ökar spridningen av information explosionsartat. Journalisten Eliot Higgins arbetar med att avslöja falska nyheter och belysa krigsbrott med hjälp av öppna data.

Porträtt på Eliot Higgins i svarta kläder med en grå bakgrund.

I mars 2012 tyckte en arbetslös Eliot Higgins att han behövde en hobby och startade därför en blogg. Tio år senare leder Higgins den grävande journalistgruppen Bellingcat som avslöjar krigsbrott, organiserad brottslighet och förfalskningar. I november är Eliot Higgins keynotetalare på Internetdagarna och utgångspunkten kommer att vara det pågående kriget i Ukraina.

– Jag ska prata om två saker, säger Higgins. Det första handlar om att förstå desinformation och var den kommer ifrån. Det andra handlar om Ukraina och hur situationen där visar hur journalistik baserad på öppna källor verkligen har mognat. Journalister, människorättsaktivister och många andra anser nu att information som bygger på öppna källor är helt avgörande för att förstå konflikten i Ukraina.

Följ Internetdagarna i sociala medier

Bloggaren som blev krigsjournalist från vardagsrummet

Elliot Higgins började skriva om det syriska inbördeskriget under pseudonymen Brown Moses – namnet lånades från en Frank Zappa-låt. Han bevakade och följde över 450 olika Youtube-kanaler. På så vis blev Higgins en expert på att identifiera olika vapen, trots att han själv aldrig varit i närheten av en krigszon. Han började kartlägga när och var nya typer av vapen användes i konflikten – och vilka som hade dem. På så vis kunde Higgins bland annat upptäcka att syriska rebeller försetts med vapen från utlandet, vilket uppmärksammades av både människorättsorganisationer och tidningar som The Guardian.

Journalistkollektivet avslöjade falska satellitbilder

I juli 2014 grundade Higgins webbplatsen Bellingcat, en samlingsplats för medborgarjournalister, analytiker och andra utredare. Gruppen undersöker aktuella världshändelser med hjälp av öppen data och metoder som kartor, bilder och videor fritt tillgängliga på internet.

Ett av deras första projekt var att undersöka händelserna kring det malaysiska passagerarflygplanet MH17 som störtade i Ukraina 2014. Bellingcat kunde bland annat avslöja ett ryskt publicerat satellitfoto som en förfalskning. Bilden såg ut att visa hur planet skjuts ned av ukrainskt stridsflyg, men var ett montage. Efter utredningen var haverikommissionens slutsats att planet skjutits ned av en rysk robot. Bellingcat släppte under 2019 en podd i sex delar som beskriver deras utredning av händelsen.

Vad vi kan göra åt falsk information

Användningen av öppen data är en av de viktigaste händelserna på internet de senaste åren. Det gäller inte bara journalistiken utan flera andra områden, berättar Higgins.

Jag är förmodligen partisk, men öppen data har förändrat situationen för många organisationer. Med hjälp av sådana verktyg kan även vanliga människor bidra till händelser och göra stor skillnad.

Eliot Higgins, journalist

Arbetet som Higgins och Bellingcat gör har inte bara fått stor betydelse för de olika undersökningarna. Det har också bidragit till att lyfta journalistiskt arbete utifrån öppna källor i media, och ökat kunskapen om metoderna. Bellingcat har också satsat på att utbilda andra och satsar nu på att utvidga sitt arbete till fler länder och områden – näst på tur är Latinamerika.

Men för Eliot Higgins själv är nästa anhalt Internetdagarna 2022, där vi kan förvänta oss en spännande keynote från en av världens ledande undersökande journalister. Åhörarna ska även få konkreta tips på hur de själva kan avslöja och bemöta falsk information. Higgins säger:

Jag hoppas att de som lyssnar ska få med sig en mer nyanserad förståelse av varför desinformation har blivit ett sådant problem, men också vad vi kan göra åt det.

Eliot Higgins, journalist

Om Eliot Higgins

Eliot Higgins är journalist, författare och grundare av Bellingcat. Bellingcat är ett internationellt kollektiv av forskare, utredare och medborgarjournalister som står bakom flera avslöjanden som uppmärksammats globalt. Bland annat om kriget i Syrien, nedskjutningen av malaysiska flygplanet MH17 och om förgiftningen av den ryska avhopparen Sergei Skripal. Deras rapporteringar har plockats upp av många medier. Och deras kreativa metoder har gett upphov till en ny typ av journalistik.

Eliot Higgins har även skrivit boken "We are Bellingcat: An intelligence agency for the people". I den gör han ett djupdyk i några av Bellingcats mest framgångsrika undersökningar. Och vilka öppna verktyg de använde sig av.

Fler huvudtalare

Edward Snowden – visselblåsare

Visselblåsaren och Right Livelihood-pristagaren Edward Snowden gjorde ett unikt framträdande på Internetdagarna 2016 via länk från Moskva.

Porträtt av forskaren och huvudtalaren Abeba Birhane mot en blå bakgrund.

Abeba Birhane – AI-forskare

Skattebesked, bostadslån och socialbidrag – allt fler samhällstjänster bygger in maskininlärning och AI i sina beslut. Men vad händer när systemen fattar beslut på data som är felaktig och förstärker fördomar? Forskaren Abeba Birhane om etiska utmaningar med AI.

Max Tegmark – astrofysikprofessor

När astrofysikprofessorn Max Tegmark talar om sam- och framtiden är det lätt att tro att han förväxlat verkligheten med någon obskyr science fiction-litteratur.

Max Schrems – integritetsaktivist

Han stämde Facebook, och fick till en förändring. Integritetsaktivisten Max Schrems har fört en mångårig kamp mot nätjättarna om deras datainsamling.

Porträtt av Max Schrems

Följ Internetdagarna i sociala medier

Max Schrems är en världskänd aktivist och jurist från Österrike. Och han är en tydlig ledfigur i arbetet med att säkra internetanvändares digitala integritet. Genom domarna som kallas Schrems I och II har han förändrat användningen av internet som vi känner till den. Det han vill uppnå är att stora bolag ska tvingas ändra hur de behandlar sina användares personuppgifter.

När Max Schrems studerade juridik i USA upptäckte han hur lite nätjättarna kände till Europas dataskyddsförordning. Han beslutade sig för att skriva en uppsats om det. Han begärde bland annat ut all information som Facebook hade om honom, och fick ta emot ett dokument på 1 222 sidor. Det var startskottet för hans kampanjer mot de stora nätbolagen.

2018 grundade Max Schrems medborgarorganisationen None of Your Business (noyb). Den syftar till att säkerställa att GDPR efterlevs av företag. Och att stoppa potentiellt integritetskränkande datahantering.

Max Schrems på Internetdagarna 2019

Max Schrems är en mycket uppskattad keynotetalare och gästade Internetdagarna 2019. Här kan du se hans framträdande.

Fler huvudtalare

Porträtt av Amy Webb

Amy Webb

Som en av världens mest framstående teknologiska futurologer, och grundare av analysföretaget Future Today Institute, blickar Amy Webb alltid framåt. I år återvänder hon till Internetdagarna!

Porträtt på Eliot Higgins i svarta kläder med en grå bakgrund.

Eliot Higgins – journalist

I tider av kris och krig ökar spridningen av information explosionsartat. Journalisten Eliot Higgins arbetar med att avslöja falska nyheter och belysa krigsbrott med hjälp av öppna data.

Cathryn Posey – mångfaldsförespråkare

Med mycket hjärta och skärpa pratar Cathryn Posey om att skapa en mer inkluderande teknikbransch. 

Missa inga nyheter från oss!

Missa inga nyheter från oss!

Skriv upp dig på intresselistan för Internetdagarna 2025 redan nu!

Jag samtycker till att ta emot nyhetsbrev och har tagit del av integritetspolicyn
Missa inga nyheter från oss!

Missa inga nyheter från oss!

Skriv upp dig på intresselistan för Internetdagarna 2025 redan nu!

Jag samtycker till att ta emot nyhetsbrev och har tagit del av integritetspolicyn